28/6/12

Λεκτική Βία

Το σημερινό ποστ της Μάνας, με έσπρωξε τελικά να αναρτήσω ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και μερικές μέρες.

Λεκτική Βία. Στο δρόμο. Από άγνωστο. Διότι είσαι γουρούνι,παστόρεγγα,μαύρος,άσπρος,κίτρινος,αθώος, πανέξυπνος,αφελής,ξανθός,μελαχροινός,θεός/α,....διαφορετικός από όλους τους άλλους τέλοσπάντων!
...

Πριν μερικές βδομάδες λοιπόν, η διπλανή από χαμογελαστό κοριτσάκι έγινε μια σκιά. Νηστική όλη μέρα, σκυθρωπή,συννεφιασμένη,έτοιμο το δάκρυ και η φωνή ντυμένη με άγχος. " Πού πήγε η Πολυάννα μου;" τη ρώτησα. Περίμενα αρκετές μέρες για μια απάντηση. Τελικά, μου διηγήθηκε τί της συνέβη κάποιο Σάββατο στο δρόμο. Περπατούσαν με τον σύζυγό της, όταν κάποιος οδηγός,αισθάνθηκε την ανάγκη να ελαττώσει ταχύτητα,να πετάξει το κεφάλι του όσο πιο έξω γινόταν και να ρωτήσει κραυγάζοντας " Πώς κάνετε σεξ εσείς οι δύο αλήθεια;" ενώ η φιλενάδα του στη θέση του συνοδηγού είχε σκάσει στα γέλια.
" Και γιατί τον πήρες στα σοβαρά; Σκέψου πόσο μειονεκτικά νιώθει για να θέλει να πληγώσει κάποιον άγνωστο δημοσίως!"
Η Στρουμπουλή Πολυάννα όμως δεν βρήκε παρηγοριά ούτε στην αγάπη του συζύγου της (ο οποίος έχει αντικειμενικά όλο το πακέτο του Θεού - καστανοπρασινομάτης κούκλος,πανέξυπνος,καλωσυνάτος,ευγενέστατος- και είναι ένα στοιχείο που προκαλεί τη ζήλεια και το μένος τρίτων γυναικών) ούτε στη λογική,που σου επιβάλλει να προσπεράσεις ένα τέτοιο συμβάν. Από εκείνη τη μέρα,όχι μόνο δεν θέλει να φάει - που για μερικούς από εσάς μπορεί να σημαίνει "Κάτι είναι κι αυτό!"- αλλά αποφεύγει και τον άνθρωπο της συστηματικά.
Και κλαίει.Κάθε μέρα κάθε μέρα κάθε μέρα...


Την προηγούμενη βδομάδα, ένα πρωί στο Μετρό, κι ενώ φτάναμε στην πλατφόρμα της επόμενης στάσης, πρόσεξα μια ψηλόλιγνη σαραντάρα που στεκόταν στην πλατφόρμα, με τα μάτια βουρκωμένα. Η πηγή του κακού μια παρέα νεαρών τουρκοπαγοχωριτών, που στεκόταν λίγο πιο κάτω...
Η γυναίκα έτρεξε και μπήκε στο βαγόνι μας ενώ πίσω μου ένιωσα την παρέα να μπαίνει και να κάθεται δύο τετράδες πίσω,στα αριστερά μου. Η γυναίκα προτίμησε να σταθεί κοντά στην πόρτα, τονίζοντας έτσι το μήκος του στενού κορμιού της.
Ξεκίνησε το τρένο, μια αγριοφωνάρα και γέλια γέμισαν το βαγόνι.
" ΦΑ. ΣΟΛ. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. ΚΙ!!!" ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
" Φα σολ ΆΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ κι"
Κι αυτή,αντί να τους αγνοήσει,έκλαιγε. Το αρχικό σοκ, άφησε στη θέση του την γνώση " Ποτέ δεν ξέρεις τί έζησε κάποιος,ούτε τί λιώνει τον ατσάλινο άνθρωπο."

Αν κλάψεις,εννοείται πως τα παλιόπαιδα θα συνεχίσουν τη βία μέχρι να βαρεθούν.
" Φα Σολ άααααααααααααααααααααααααα κι!"
και κανένας δεν τους έκανε παρατήρηση. Ο κάθε επιβάτης στον κόσμο του.
Τρόμαξα με την παθητικότητα μας. Τρομάζω με το σημείο που η λεκτική βία μπορεί να αποκτήσει σώμα.
Φοβόμασταν πως η παρέα θα στρεφόταν μετά εναντίον μας; Αφήνουμε ένα μάτσο 20χρονων να μας ελέγχουν; Πάμε καλά;
Σηκώθηκα και πήγα προς το μέρος τους, παρακαλώντας τον Θεό να μην με αφήσει να κάνω οποιοδήποτε λάθος στα παγοχωρίτικα. Αυτός ο φόβος, που συχνά μου κόβει την φωνή και γίνομαι ένα μέρος του παθητικού πλήθους.

" Θα αφήσετε την κυρία ήσυχη; Τέτοια χαράμ κάνετε και σας καμαρώνουν οι μανάδες σας βρε παλιόπαιδα; Ξέρει η γιαγιά σου εσένα τί κάνεις τώρα; Έτσι σου έμαθε ο παπάς σου να φοράς τα παντελόνια; Μπράβο πες του, να σε χαίρεται! Χαράμ!"
Το πιο βλοσυρό βλέμμα που δεν σήκωνε το παραμικρό κιχ.
Ας τους περνούσε από το μυαλό να συνεχίσουν την κοροϊδία!

Στην επόμενη στάση κατέβηκε η κυρία. Πίσω της κι εγώ.
Ήθελα να πάρω αέρα. Δεν μου αρέσουν οι σκηνές.

Έφυγε προς την αντίθετη κατέυθυνση χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε μια λέξη. Ευτυχώς.

...

Το να θεωρούμε άσχημο τον οποιοδήποτε είναι δικαίωμα μας.
Το να προστατέψουμε αυτόν τον "άσχημο" από τη λεκτική βία είναι υποχρέωση όλων μας.
Στην Κύπρο πανεύκολα σχολιάζουμε την εμφάνιση των άλλων. Ρίχνουμε και το κατάλληλο βλέμμα φαρμάκι "Πώς τολμάς να κυκλοφοράς έτσι;" χωρίς να νοιαζόμαστε πως κι εμείς για κάποιον άλλον,είμαστε ένα απλό "τέρας".
Αντιλαμβανόμαστε όμως πως πρόκειται για λεκτική βία;
Και ότι ως επί τω πλείστω αποδέκτες αυτής της βίας είναι γυναίκες που ενοχλούν την αισθητική μας λόγω σωματότυπου;Επειδή μεγαλώνοντας δεν πληρούν το πακέτο "18χρονη γυμνασμένη θεά" που υπερπροβάλλει η κοινωνία,που εννοείται πως επηρέαζει και τις διαστάσεις της αισθητική μας.
Ναι, η μια μπορεί να είναι φασολάκι και η άλλη κάσα. Δικαίωμα της Φύσης και της Γυναίκας να είναι όπως νιώθει.









24 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μαζί όλοι εννοείς Πρας μου!
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Διαγραφή
  2. Xairomai pou iparxoun anthropoi san esena :)

    Mia ginaika...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kala ta eipes Thalassoulla.
    Egw eperasa oulli mou tin efivia skyfti epeidi kathimerina, sto sxoleio akoua tin metafrasi tou Bohnenstange sta Kypriaka: Agrelli!
    Kata vathos iksera oti en malakies tous, tziai oti se alles xwres eimai kanoniki, alla epligwnne me, tziai ekamnen me na shifkw: bloß net auffallen!

    Eni kserw an tous tin ekames telika thn katsada, alla en telia sto diko mou styl katsadas paliopaidwn dromou: periexei 1. anafora se paideia 2. anafora se goneis 3. Standard anafora se xaram:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Post μου,η κατσάδα έγινε αστραπιαία και μάλιστα χωρίς το παραμικρό λάθος! (ξέρεις πώς βγαινουν τα παγοχωρίτικα άμαν φουρτουνιάζει η Μεσόγειος μέσα μας! :)))) )
      Η αναφορά στα χαράμ και στην οικογένεια,έγινε επίτηδες,μόνο έτσι καταλαβαίνουν και ντρέπονται.
      Και δεν ήταν μωρά ρε...20χρονοι!!!

      Επίσης να σου πω ότι τόσο το Φασολάκι όσο και το Αγρέλλι,εν ολόγλυκα,τί τα χρησιμοποιούν σε περιπαίξιμο; τς τς τς
      Αν δεν επειράζαν εσένα,θα πειράζαν τη γεματούλα,τη μουστακαλλού,την χωρίς στήθος,την υπερβολικό στήθος,την ωμέγα,την κοντή...κλπ κλπ
      Πάντα σε κορίτσια. Από το γυμνάσιο και μέχρι σήμερα,δεν καταλαβαίνω γιατί το ανεχόμαστε. Και μόνο διότι οποιοδήποτε στοιχείο μας δεν αγγίζει το σύγχρονο ιδεώδες ομορδιάς,είναι ενοχικά αξιολύπητο και άξιο κοροϊδίας.
      Πρωτίστως οι ίδιες φταίμε.

      Αγκαλιά για την έφηβη Ποστ!!!
      Χαμόγελα για την ενήλικη! :)))))))))))))))))))

      Διαγραφή
  4. if we all thought and acted like what u just wrote the world would be a much better place..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου,νομίζω σε κάθε περίπτωση μπορεί να συμπεριφερόμαστε και διαφορετικά ανάλογα με τις δυνάμεις/διάθεση μας εκείνη την ώρα.
      Προσπαθώ να μην είμαι παθητική. ΔΕΝ λειτουργεί πάντα.

      Διαγραφή
  5. Παντα κατι θα υπαρχει για να κοροιδεψει αλλος. Και τελειος να εισαι παιζει να τα ακουσεις γιατι εισαι τελειος. Το σημαντικο μου φαινεται ειναι να αποκτησουμε ανοσια, να μαθουμε ο,τι και να λενε οι αλλοι να μην μας ακουμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνα (μου),
      έχεις δίκαιο. Είναι σημαντική η "ανοσία". Όμως θα μπορούσαμε να μαθαίναμε στα μικρά πως καμία σημασία δεν έχει η εμφάνιση αρχίζοντας πρωτίστως να το μαθαίνουμε στον εαυτό μας.
      :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο ποστ!!! Το οξύμορο στην Κύπρο είναι ότι λέμε ατάκες τύπου 'τι ωραία στο εξωτερικό που ότι και να φορέσεις, όπως και να είσαι κανένας δεν θα γυρίσει να σε δει, νιώθεις ελεύθερος' αλλά μια χαρά η γλώσσα μας σφάζει κόσμο με τους σχολιασμούς μας.

    @Μάνα: να μου επιτρέψεις να πω ότι δεν είναι όλοι που μπορούν να αποκτήσουν ανοσία, και αν κάποιοι το καταφέρουν είναι ιδιαίτερα τραυματική η 'διαδρομή'. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε το τι μας λέει ο καθένας αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ανεχόμαστε, είτε για εμάς είτε για άλλους. Και στη βία δεν χωρά να έχουμε ανοσίες. Στα σχολεία το ίδιο πράγμα μπορεί εύκολα να γίνει bullying και παιδιά να φτάσουν στα άκρα με το να αυτοκτονήσουν διότι δεν είχαν βοήθεια και στήριξη ενώ εμείς να λέμε 'είναι μωρά, να σκληραγωγηθούν'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλα σωστη εισαι Μαρια!
      Τα μωρα εν το παραδειγμα μας που βλεπουν τζαι σφαζουνται λεκτικα στα σχολεια :(

      Μωβ, τζι εγω ετυχα παρομοιας μεταχειρισης στο σχολειο για το υψος, οπως την Ποστ (τριστελλι, καμηλα κλπ). Ακομα τζαι για το επιθετο μου επειδη εν ηταν το συνηθισμενο Γεωργιου, Αντρεου, Νικολαου ας πουμε... Ομως, ηξερα οτι ειδικα τα αγορια εκοροϊδευκαν γιατι εζηλευκαν το υψος μου τζι οσον για το επιθετο, εν πραγματικο επιθετο οικογενειας (τζι οϊ απλα το ονομα του παππου μου) τζαι κρατει που τον τζαιρο των Σαρατζηνων, οποτε μονο περηφανια νιωθω τζαι κανενας εν μπορουσε να το αλλαξει τουτο.

      Ομως αν εβρεθετουν τοτε καποιος να με υποστηριξει πας τουτα τα θεματα, οπως εκαμνα εγω για τους αλλους, θα ενιωθα λλιοττερο χαλια... τοτε...

      Εχαρηκα τον τροπο που τους αντιμετωπισες! Εισαι λεβεντισσα!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου,πολύ καλά τα λες!
      Αυτός ο σχολιασμός κάποτε ενόχλησε ιδιαίτερα τον Λάβη όταν πήγαμε με ένα φιλικό ζευγάρι από Κρήτη/Κύπρο σε κάποιο ελληνικό μπαράκι,και το μόνο που έκανε το άλλο ζευγάρι ήταν να σχολιάζει περιπαιχικά τους πάντες και τα πάντα.

      Να μου επιτρέψεις να συμφωνήσω με την Μάνα,η ανοσία είναι πολύ σημαντική,και όπως πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να μην κοροϊδεύουν,έτσι πρέπει να τα διδάξουμε και το δρόμο της ανοσίας.Διότι έτσι,και δυναμώνουν και μπορούν να υπερασπιστούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους.Όσο πιο μικρός μάθεις την ανοσία,τόσο πιο ανώδυνη γίνεται η διαδρομή,ανάλογα φυσικά και με την ιδιοσυγκρασία σου....

      Διαγραφή
    3. Γρούτα μου,
      χαχαχαχα
      αυτό με το επίθετο το είχα κι εγώ! :)))))))))))

      Όσο για το ύψος,ακόμη δεν καταλαβαίνω τον λόγο - εκτός από τη ζήλεια βέβαια- που κοροϊδεύουν τους ψηλούς. Ίσως επειδή ήμουν πάντα ερωτευμένη με καλαθοσφαιριστές και παίκτες του άις χόκεϊ;
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Όσο για το "λεβέντισσα" ευχαριστώ πολύ μα ήταν της στιγμής.Ξέρεις πόσες φορές δεν είμαι; :))

      Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι θα έκανα αυτό που έκανες εσύ. Οι περισσότεροι εννοείται από φόβο όχι επειδή δεν θα ήθελαν να το κάνουν.
    Να χαίρεσαι, γιατί κάποιου από αυτά τα 20χρονα ενδεχομένως να άλλαξες την κοσμοθεωρία. Και μόνο ένα τους να ταρακούνησες, έκανες τη διαφορά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολόνα μου,
      μακάρι να άλλαξε έστω κι ένας.
      Όλοι τους μαζί,παλιόπαιδα, ο καθένας ξεχωριστά όμως μπορεί να είναι χρυσό παιδάκι.

      Διαγραφή
  8. Μπράβο μωβ...



    εν εκατάλαβα το φασολάκι. Τάχα; Ψηλή λεπτή;
    Χαχ! Εγώ ήταν να τους ελάλουν άνετα "ΥΟ ΜΟΜΜΑ CRIED AND WANTED TO BE LIKE THIS REEEEEEEEEEEEEEEEEE"

    Then again, ψήφος εμπιστοσύνης στη συνταγή της ποστ. Εθκιάβαζα την κατσάδα σου τζιαι εσκέφτουμουν ότι εν κάτι που θα εγκρίνει στάνταρ η ποστ, χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάικ μου,
      φασολάκι = πολύ ψηλή,πολύ λεπτή,πολύ στενή
      όσο για τούτο που θα τους απαντούσες,γενικά μιλώντας δεν πιάνει σε μια χώρα, όπου οι άνδρες ντρέπονται για τα καλαμάκιαπόδια τους και οι γυναίκες πληρώνουν για προσθετική στήθους/πωπού και ζηλεύουν τις μεσογειακές καμπύλες... χωρίς βέβαια να φτάνουμε στα άκρα...

      όσο για την κατσάδα,εν ο μόνος τρόπος που "ακούνε" τα καλά τουρκάκια,κι αν είσαι από την Κύπρο -δύναμη γονέων και χαλάλι και χαράμι;- ξέρεις εύκολα τί μπορείς να τους πεις.
      Εν δυνατόν να μην την ενέκρινε η Ποστ; :))))))

      Διαγραφή
  9. Ένα μπράβο κι από μένα! Δεν υπάρχει τίποτα πιο αισχρό από το bullying ανθρώπων που φαίνονται αδύναμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει λέει ο σοφός λαός και πόσο δίκαιο έχει γιατί τα πιο βαθιά τραύματα με λόγια γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμενα μου εκανε πραγματικα εντυπωση η συμπεριφορα της κοπελας του βλακα στο αυτοκινητου.Αν ειναι δυνατον!!
    Καλα εκανες στους 20χρονους.Κατι παρομοιο ειχα κανει και γω στο μετρο της Αθηνας πριν λιγα χρονια :)
    Μαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Μαρία μου;
      Δεν ξανάδες κοπέλα να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο;
      Βέβαια,μπορεί αυτό να είναι που πλήγωσε περισσότερο την Πολυάννα...
      Ελπίζω να σε θυμούνται όσο ζούνε οι του αθηναϊκού μετρό!!! :))))))))

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως και οι γυναικες ειμαστε πολυ σκληρες.Εγω θυμαμαι ακουσα τον αδελφο μου και τον ξαδελφο μου που σχολιαζαν ασχημα μια κοπελα(οχι μπροστα της) και τους εκανα παρατηρηση, ποσο μαλλον να το επικροτω και να χαχανιζω κιολας.
      Προσωπικα δεν θα μπορουσα να μαι με καποιον που συμπεριφερεται ετσι (σαν αυτον του αυτοκινητου).
      Μαρια

      Διαγραφή
  11. Ουσιαστικό το κείμενό σου. Να 'σαι καλά.

    Ρίξε μια ματιά, αν θέλεις, και σ' αυτό:
    http://www.lifo.gr/now/society/12511

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κυματοθραύστες