26/7/11

Κοστολογώντας ζωές

Παρασκευή με Δευτέρα,
η μια κακή είδηση μετά την άλλη.
Παρασκευή πρωί στο δρόμο για το μετρό,βλέποντας ένα βρώμικο από φτυσίματα και γραπτές βρισιές πόστερ για "το μέλλον της Παγόχωρας με καθαρά παγοχωρίτικο αίμα" ένιωσα αποστροφή για τον ντόπιο εθνικισμό χωρίς όρια, κι έλλειψη εμπιστοσύνης στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σ'ένα τόπο που παρά το ποσοστό Αφροπαγοχωριτών, Παγοχωριτών μη καθολικούς ή προτεστάντες και Ασιατοπαγοχωριτών, δεν τους υποδέχεται ως υπαλλήλους στη δημόσια υπηρεσία. Και μετά έρχονται και οι αρρωστημένοι να μας κάνουν μαθήματα ιστορίας για καθαρή παγοχωρίαση,απέχοντας από όσα θαυμαστά εναρμονισμένης πολυπολιτισμικότητας συναντάς στη Μ.Βρεττανία.
Παρασκευή απόγευμα ακόμη πιστεύαμε πως για το μακελιό στη Νορβηγία, ευθύνετο κάποια μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση. Ακόμη και όσοι θεωρούμε πιο τρομοκρατική την δημιουργία σκοτεινών νόμων για τη δική μας ασφάλεια. Πες το επιπολαιότητα,πες το προκατάληψη σαν αποτέλεσμα 10χρονης πλύσης εγκεφάλου,πες το φόβο.Τρόμο έσπειρε τελικά ένας φανατισμένος ξανθός "άγγελος",που αποφάσισε να ξεκολλήσει από τη φλυαρία και να περάσει στις πράξεις κάθαρσης. Κατάφερε όχι μόνο να σκοτώσει τόσους συνανθρώπους μας αλλά και να συντρίψει την θετική προκατάληψη που είχαμε ανά το παγκόσμιο,για την τελειότητα και την γαλήνη της Σκανδιναβίας. Άγγελος καταστροφής. Είναι σίγουρο πως έδρασε χωρίς καμία βοήθεια;
Παγώνεις στη σκέψη των γονιών που αντί ν΄αγκαλιάσουν το παιδί τους,έπρεπε ν΄αναγνωρίσουν το πτώμα του. "Κανένα παιδί δεν ανήκει στο χώμα!" τόνιζα στον Λάβη, που με ρώτησε ό,τι πιο απλό αντί για απάντηση...
- Όσο τραγικό κι αν είναι αυτό που συνέβη...Γιατί δεν κλαίμε καθημερινά για τα παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα; Επειδή είναι κάτι το συνηθισμένο; Αξίζουν δηλαδή περισσότερο οι ζωές των Σκανδιναβών από των Αφρικανών;
Δεν ήθελα ν΄απαντήσω κι ας φώναζε η συνείδηση. Ακόμη φωνάζει για την αναισθησία μας δηλαδή.Μετά το Σάββατο και την είδηση του θανάτου της Amy Winehouse, τόσο νέα...τί κρίμα τί κρίμα τί κρίμα! Θλιβερο αλλά όχι σοκαριστικό. Για την ακρίβεια ήταν αναμενόμενο,ειδικά με τις τελευταίες φωτογραφίες όπου το ζουμερό κορίτσι είχε αντικατασταθεί από μια σκιά,ένα ερείπιο. Ο Λάβης επανέλαβε την ερώτηση του με διαφορετικό παράδειγμα: "Γιατί δεν λέμε τί κρίμα για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα ορφανοτροφεία ενώ έχουν συγγενείς;Γιατί δεν κλαίμε που οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για την Παιδεία,την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Υγεία μειώνονται για χάρη των λίγων;"

Κοστολογούμε τη ζωή; Τις ευκαιρίες που δίνει η Μοίρα; Το ταλέντο; Την (πιθανή) μελλοντική δημιουργία που ακυρώθηκε με τον σωματικό θάνατο; Ποιά η διαφορά μεταξύ αυτοκαταστροφής από ανάγκη αγάπης και καταστροφής από ανίατο μίσος;

Σε αντίθεση ο δικός μας Μιχάλης Κακογιάννης,που έφυγε από τη ζωή χθες στα 90 του χρόνια. Μεγάλος Έλληνας Σκηνοθέτης από τη Λεμεσό, που δοξάστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και ο Πολιτισμός πενθεί. Διότι πέραν των ταινιών του,πέραν του "Ζορμπά" και της "Στέλλας",εκτός από τις Τραγωδίες ο Κακογιάννης μας δώρισε στίχους σε τραγούδια, μεταφράσεις θεατρικών έργων και σεναρίων, την ονειρική φωταγωγημένη Ακρόπολη και τέλος το Ίδρυμα που έφερε τ΄όνομα του, με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ ακολούθησε και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.

Πλήρης ημερών σε αντίθεση με την Amy; Δεν ξέρω. 
Τί θα πει πλήρης ημερών;
Υπάρχει τιμολόγιο στον χρόνο;

Οι δημιουργοί σβήνουν ούτως ή άλλως πριν ολοκληρώσουν το έργο τους, ανεξάρτητα από την βιολογική τους ηλικία.Αν μπορούσαμε να τους ρωτήσουμε αυτό θα μας έλεγαν όπως άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι που φεύγουν. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός διότι η Έμπνευση και η Ολοκλήρωση χρειάζονται περισσότερο από μία ζωή, ειδικά αν οι Θρύλοι φωτίζουν μόνο την ανθρώπινη διάσταση...

Ανάμεσα στα παιδιά που ρίχνουμε στον Καιάδα της Πείνας, μπορεί να βρίσκονται επόμενοι χαρισματικοί Ηγέτες, Θεραπευτές και Ιατροί,Γεωργοί, Εφευρέτες,Επιστήμονες,Δημιουργοί...όπως ακριβώς και στους νέους που σκοτώθηκαν στην Νορβηγία.
Αλλά ακόμη και να μην υπάρχει το ξεχωριστό μέλλον, με τί καρδιά προσπερνάμε οποιονδήποτε υπάρχει στο περιθώριο; Γιατί τόση αδιαφορία;7 σχόλια:

 1. Άψογη. Οι Γερμανοί φαίνεται εξηχάσαν τι εκάμαν τελευταία φορά που τους ήρταν έτσι εμπνευσεις... Για τον Νορβηγό, έχω πολλές ερωτήσεις. Πως αγοράζει κάποιος 5,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας χωρίς να τον ρωτήσει η αστυνομία τι στ'ανάθεμα την θέλει; Πως βάλλει κάποιος 600 κιλά εκρηκτικά σε κυβερνητικό κτήριο χωρίς να τον πάρουν χαπάρι; Πως ένα νησί που έσιει συνεδρία η νεολαία του κυβερνών κόμματος τζαι που θα επισκευτεί ο πρωθυπουργός, εν έσιει ούτε έναν αστυνομικό; Γιατί ο πρωθυπουργός ακύρωσεν την επίσκεψη του στο νησί τζαι το ραντεβού του στο συγκεκριμένο κτήριο χωρίς να ενημερώσει κανέναν;
  Αλλά τζαι δαμέ, ο Λάβης σου έσιει δίκιο. Κάμνουμε διακρίσεις τζαι ρατσισμούς ως τζαι στη σκέψη, χωρίς να καταλάβουμε καν ότι εν λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Thalassoulla, touto pou egine sti norvigia epireazei mas... Esesna tziai emena. Touton eipa tou shaolin ota mou ethkievazen tes freskes eidisis pou to oslo... "Giati?" Lalei moi. "Giati an den itan sto oslo alla dame to kako, egw tziai esy eimasten zielgruppe ths epithesis"...
  Tziai koita pou gia mas eimasten EMEIS to simantiko. Oi zwes sthn afriki pou xanountai xwris epitheseis, mono logo elleipsis... Fagitou tziai nerou???? Kata ta alla einai ena "drama oi perikopes revmatos" ha!
  Postbabylon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μπράβο ρε thalassa. τα ίδια ακριβώς εσκέφτουμουν τόσες μέρες τζιαι εν ήξερα τι να γράψω. ευχαριστώ
  αντράπηκα που εμούθκιασα για τους 13 της Κύπρου, που εκοπήκαν τα πόθκια μου ενώ την ίδια ώρα στη Σομαλία πεθανίσκουν που την πείνα τζιαι προσπερνώ το στις ειδήσεις... όι πως η μια ζωή αξίζει παραπάνω που την άλλη. Αλλά ακριβώς επειδή αξίζουν το ίδιο τζιαι αναισθητοποιήθηκα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Από τα πιο ουσιαστικά κείμενα που έχουν γραφεί...
  Υπάρχουν τόσα πολλά στον κόσμο που χρειάζονται πάνω από πέντε λεπτά σκέψης. Χρειάζονται να παγώσει λίγο ο χρόνος. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη, όταν δεν μας τη μεταφράζουν σε νούμερα. Η δημιουργία και η ολοκλήρωση, θέλουν όμως πολλές ζωές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπατία μου,
  όλα; δεν ξέρω.
  :)

  Ντεφ μου,
  δεν ξέρω για τη Νορβηγία, ίσως να μπορείς ν΄αγοράσεις τα πάντα διότι ακριβώς κανένας δεν υποπτεύεται το κακό; Για την αστυνόμευση έχουν γραφεί διάφορα -όπως και ότι οι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν-όμως δεν ξέρω τί να πιστέψω καθώς ανήκουν σε μη νορβηγικό τύπο. Ο πρωθυπουργός νομίζω ακολούθησε οδηγίες της αστυνομίας και κρύφτηκε μετά την έκρηξη στο κτήριο,καθώς αρχικά υπέθεσαν πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της ζωής του.
  Όλες οι σκέψεις μας και οι διακρίσεις μας είναι ανθρώπινες. Όποιον νιώθουμε πιο κοντά μας,τόσο περισσότερο αντιδρούμε με το οποιοδήποτε συναίσθημα.

  Ποστ μου,
  όπως έγραψα και στον Ντεφ,εν ανθρώπινο να έρχεται πρώτα το εμείς,μετά οι κοντικοί και στο τέλος οι μακρινοί. Αν γινόταν εδώ σίγουρα θα ήμασταν στόχος.
  Ο Θεός να μεν μας δείξει μιμητές του,όπουδήποτε στον κόσμο. Για τον λιμό,ευθύνη φέρουμε όλοι μας εμμέσως. Ντρέπομαι όμως προχτές κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ για το λάγκερ προσφύγων βλέποντας τις πλείστες οικογένειες να έχουν και 10 και 12 παιδιά,δίπλα από την λύπη κάθησε και ένας θυμός λογικής,καθώς η γονιμότητα είναι σύμβολο πλούτου,οικονομικής άνεσης.
  ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αππωμένη μου,
  ενναιν λογικό να νιώθουμε περισσότερα πράγματα για τους δικούς μας; 13 Έλληνες δεν είναι μικρός αριθμός!
  Όλες οι ζωές την ίδια αξία έχουν αλλά οι μερικοί κάποιοι άγνωστοι,θεωρούν πως οι ζάμπλουτες υπάρξεις τους αξίζουν περισσότερο από τις δισεκατομμύρια ζωές του υπόλοιπου πλανήτη. Κι εμείς επιτρέπουμε την συγκέντρωση πλούτου και δύναμης στα χέρια τους.
  ...

  Πανδώρα μου,
  σ΄ευχαριστώ.
  Από τη στιγμή που ως τηλεθεατές δεχόμαστε σε νούμερα τις ζωές των άλλων,αποδεχόμαστε σιωπηλά και τη μετατροπή της δικής μας ζωής σε στατιστικό στοιχείο και τίποτα άλλο.
  Η Δημιουργία απαιτεί Χρόνο,και η Καθημερινότητα δεν μας τον χαριζει. Ίσως να θέλουμε και περισσότερες Ζωές για Ολοκλήρωση από τις προηγούμενες Γενιές...Ποιός ξέρει;
  :)

  ...
  Απολογούμαι για την αργοπορημένη απάντηση.
  Φιλιά σε όλους!!! :)))))))))))))))
  Αύγουστος Αύγουστος Αύγουστος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

κυματοθραύστες