28/11/12

κάρβουνα

Ήρθαν τα φουρνοειδή και η κουζίνα δεν είχε στηθεί πλήρως. Ο μάστρος καλός καλός αλλά μας κόστισε ήδη 3 προθεσμίες. Τα φουρνοειδή πρέπει να ξανάρθουν από βδομάδας.

Κάθομαι στα κάρβουνα,κι έξω έχει ΤΗΝ παγωνιά. Πρωί πρωί πέρασα από το νέο σπίτι για να υποδεχθώ τα φουρνοειδή-και ότι όλα είναι καλά....υπομονή,υγεία,αρμονία...αν δεν μετακομίσουμε όμως αύριο, πιθανόν να υπάρξει φόνος. Εκ προμελέτης μάλλον,καθώς ήδη το σκέφτομαι.

... 3 κάρβουνα ήταν αυτά,όχι τελείες.

Στο μεταξύ...άρχισαν να έρχονται οι αλλαγές στη φωνή των Παγοχωριτών για την μεταχείρηση των Παλαιστίνιων από τους Ισραηλίτες. Σε σοβαρή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι και των δύο λαών. Για πρώτη φορά ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Ισραηλίτη εκπρόσωπο για τις ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση του. Και σαν τον Μητσόφ που αντί για "Μαρί" ακούει "πραξικόπημα",αντί ν΄απαντήσει άρχισε να μιλάει για το Ολοκαύτωμα.
Στην εφημερίδα,υπήρξε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την καταπίεση του "αντισημιτισμού",δηλαδή όλα όσα θα ειπωθούν ως κριτική,να εκλαμβάνονται σαν αντισημιτισμός από τους Ισραηλίτες ή τους Εβραίους. Παράδειγμα ήταν ένα σχετικό πρόσφατο "σκάνδαλο",που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι εβραϊκές αρχές στην Παγόχωρα διότι τιμήθηκε μια γνωστή -αν δεν λανθάνομαι και η ίδια Εβραία- φιλόσοφος (μισητή στο Ισραηλινό κράτος για την κριτική που ασκεί στην πολιτική του) με βραβείο για το έργο της.Κανονικά εδώ θα έπρεπε να σημειώσω το όνομα της και το έργο της αλλά επειδή δεν κατέχω μεγάλο μέρος του,προτιμώ να το αφήσω,όπως το είχε στο άρθρο αλλά και όπως θυμάμαι το γεγονός όταν έλαβε χώρα.

Είναι σημαντική η αλλαγή. Μέχρι πριν 3 χρόνια,θυμάμαι απλούς φοιτητές να  χαρακτηρίζουν ΟΛΟΥΣ τους Παλαιστίνιους ...τρομοκράτες. Η ιστορικότητα του προβλήματος αφορούσε ελάχιστους. Ο κακός ήταν ο άραβας (που μπορεί να τυχαίνει και χριστιανός για την ακρίβεια) αλλά σίγουρα όχι ο απόγονος του Ολοκαυτώματος. 
Σε ανθρώπινο επίπεδο,ποιός δεν θέλει να ζήσει ειρηνικά;
Το τί συμβαίνει σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο,το γνωρίζουν μόνο οι λίγοι σαδιστές που κερδίζουν από το συνεχές πρόβλημα και τους πολέμους. (τί εννοείς δεν μας αφορά στην Κύπρο κάτι τέτοιο;)

Σημαντική η αλλαγή στην Παγόχωρα διότι για πρώτη φορά δίνεται φωνή στη λογική κριτική.
Πρώτος ήταν ο Γκούντερ Γκρας,η φωνή της λογικής που ίσως λόγω γηρατειών δεν είχε κανένα διασταγμό να εκφράσει τον προβληματισμό του. Είχαν υπάρξει κι άλλες φωνίτσες βέβαια,όταν όμως αυτή ανήκει σε Νομπελίστα,είναι πιο ...μπάσα,πώς να το κάνουμε;

Στον ελληνικό χώρο πιθανόν να μην γίνει κατανοητή η σημασία της αλλαγής γιατί απλούστατα ο κόσμος πάντα μιλάει ανοικτά. Εδώ όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Μπορούσες άνετα να κατηγορηθείς για το παραμικρό,ακόμη κι αν δεν ανήκεις στους απογόνους των Ναζί ή όσους ανέκτηκαν τα εκτρώματα τους.

Το μόνο που με ανησυχεί είναι η πλήρης απόταξη κάθε ενοχής για όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος όλων μας τότε. Σίγουρα,δεν γίνεται ως λαός να πληρώνεις αιωνίως τα εγκλήματα των παππούδων σου αλλά η μνήμη οφείλει να είναι καλός σύμβουλος για ανθρωπισμό.
Κάτι που δεν κατάφερε βέβαια να έχει μέχρι στιγμής η ισραηλινή κυβέρνηση.

Τελευταία είδηση στην κρατική τηλεόραση η πιθανή δηλητήριαση του Αραφάτ. Μεγάλο θέμα.

Για τον Οζάλ όμως δεν πέτυχα ούτε ένα ήχο στις κρατικές ειδήσεις.Ένα κιχ... Θυμάστε τον Οζάλ;



2 σχόλια:

  1. με προβληματίζει τούτο που λες. ενδεχόμενως να θυμούνται τα εγκλήματα των παππούδων τους, γιατί όμως να αισθάνονται ενοχές για αυτά; και από ότι ξέρω τελευταία γίνονται πολλά στη Γερμανία που δείχνουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με το ναζιστικό παρελθόν,

    γενικά το παρελθόν είναι δύσκολο να το διαχειριστείς.

    παρολά αυτά αύριο η Γερμανία θα ψηφίσει κατά της αναβάθμισης των Παλαιστινίων. και την ίδια στιγμή συνεχίζει να πουλεί όπλα στο Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι νεώτεροι δεν φαίνονται να νιώθουν ενοχές,οι ενδιάμεσες γενιές όμως,ναι.
    Ακόμη και η αναφορά στον Χίτλερ ήταν μέχρι πρόσφατα ταμπού.
    Το τί κάνει η πολιτική,γνωστό.Η αλλαγή που διαπιστώνω όμως προέρχεται από την ίδια την κοινωνία,είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω της ατομικής έκφρασης.
    Η πανευρωπαϊκή κίνηση διαμαρτυρίας των κυβερνήσεων στους Ισραηλινούς Πρέσβεις,κάτι είναι,έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κυματοθραύστες