10/5/12

Το Τσίρκο του Λαϊκισμού

Απουσία μερικών ημερών.
Βρεθήκαμε στο Παρίσι στην κορύφωση των εκλογών. Άρχισα να γράφω ένα κείμενο για την ελευθερία των Γάλλων,την άνεση με την οποία μπαίνουν στη συζήτηση της διπλανής παρέας και στο τέλος βρίσκεσαι σε ένα χώρο όπου άγνωστοι συζητούν με λογική,συναίσθημα και δυνατή φωνή...πολιτική και όχι μόνο. Κάτι που μου λείπει στην Παγόχωρα,όπου το να είσαι τοίχος στη συζήτηση των αγνώστων που κάθονται μαζί σου στο τρένο,θεωρείται ευλογημένο προσόν. Το θρήσκευμα,οι πολιτικές πεποιθήσεις,η σεξουαλική ζωή,το χιούμορ,οι γενικές γνώσεις προστατεύονται από την σφαίρα της προσωπικής ζωής. Δεν δικαιούσαι να τις φέρεις σε θέμα συζήτησης. Μόνο το επάγγελμα ταυτίζεται με την κοινωνική τους ταυτότητα.
Οπόταν καταλαβαίνεις πόσο όμορφα νιώθεις η Ελληνίδα - ή Κυπραία αν θέλεις- όταν βρίσκεσαι σε ένα καφέ,όπου το ένα τραπέζι απαντάει στο άλλο,τα αίματα ανάβουν,οι ατάκες πηγαινοέρχονται μαζί με τα γλυκά, ο κόσμος ...εκτονώνεται!
Μαγεμένη τους παρακολουθούσα σα να ήμουν ξανά μωρό και πήγαινα πρώτη φορά στον κινηματογράφο! Τόσο ήσυχη και προσηλωμένη,που με πήραν είδηση και οι ατάκες σε μορφή ερωτήσεων γύρισαν προς το μέρος μας.
Η μοναδική μου ερώτηση προς αυτούς: Τί μπορεί να αλλάξει ο χΟλλάντ; (Ότι ο Νικολά έπρεπε να τιμωρηθεί για τη ζημιογόνα δεκαετή παρουσία του στην γαλλική κυβέρνηση,έπρεπε!)

Το κείμενο θα ξεχαστεί στα πρόχειρα.
Εξάλλου η Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα μας, όπου αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα το Τσίρκο του Λαϊκισμού.
Παρακολουθώ την Αριστερά στην Ελλάδα να επιβεβαιώνει αυτό που φοβόντουσαν όλοι τόσα χρόνια: Δεν είναι έτοιμη να ενηλικιωθεί. Ποτέ δεν θα είναι. Σαν πενηντάρης,που δεν αντιλαμβάνεται πως σε λίγο βγαίνει στη σύνταξη,και προτιμά να μασκαρεύεται με ρούχα εικοσάχρονων και να βγαίνει με έφηβες,πιστεύοντας πραγματικά πως είναι ...κουλάτος ενώ στην πραγματικότητα είναι κουλός.
Το ΚΚΕ να μη θέλει συνεργασία και ο Αλέξης να μου θυμίζει μια μορφή ανώριμου λαϊκιστή Καίσαρα-Μητσόφ (μα ούτε μια πρόταση στα αγγλικά βρε Αλέξη; ). Κι ενώ αυτοί βρίσκονται στην κοσμάρα τους, τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα ανασχηματίζονται για να μην χάσουν περισσότερα από τα κεκτημένα τους.Ναι μεν τιμωρήθηκαν από τον κόσμο,που τόσα χρόνια τους ψήφιζε και τους υποστήριζε με την ελπίδα του πλουτισμού αλλά αλλά αλλά... Σε όλο αυτό το τσίρκο βέβαια,αλοίμονο να μην έλειπε η Χρυσή Αυγή με τα καλάθια του ναζολαϊκισμού.
Κι ο Έλληνας, που για να επιβιώσει χρειάζεται να μεταναστεύσει, αυτός που στην Αφρική των Λευκών θεωρείτο "καφέ",στην Αμερική κόπιαζε για να μην θεωρείται μειονότητα από τους ξανθούς λευκούς, και στην Βόρεια Ευρώπη του Σήμερα, καλείται να αποδείξει πως δεν είναι τεμπέλης και κλέφτης, αυτός ο ίδιος ο Έλληνας, χωρίς ίχνος μνήμης και σεβασμού προς τους παππούδες του, πάει και ψηφίζει Χρυσή Αυγή.
Τσίρκο!
Όπως κάθε φορά που χάνεται η ψυχραιμία,το θάρρος,ο κόπος,η λογική.
Ας μη σκεφτόμαστε το Σήμερα αλλά το Μέλλον μας και της επόμενης Γενιάς. Εμείς,που υποτίθεται είμαστε οι πιο μορφωμένοι Νέοι της Ευρώπης. Ας φερθούμε όπως αρμόζει σε μια σωστή και πολιτικά σκεπτόμενη κοινωνία.

11 σχόλια:

  1. ποιά ήταν η απάντηση τους για τον χΟλάντ;

    οι Έλληνες εψηφίσαν τι δεν θέλουν, τζαι όι τι θέλουν...
    όσο για την Χ.Α. ελπίζω ναν ένα πυροτέχνημα μόνο (τα ποσοστά, γιατί σαν ιδέα πάντα θα ελοχεύει...)
    πάντως κάπου εθκιάβασα, τζαι συμφωνώ, ότι όσοι εψηφίσαν Χ.Α. εκάμαν το για το πείσμα, ή γιατί εβοηθήσαν τους (η Χ.Α. εμοίραζε τρόφιμα σε περιοχές, επρόσφερε 'προστασία' που κακοποιούς/ λαθρομετανάστες κλπ κλπ, αλλά εν ξέρουν ότι αύριο εν τους ίδιους που ενά χτυπούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρχαν διάφορες απαντήσεις.
      Κάποιοι είπαν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει καθώς η Φράου αποφασίζει για τα πάντα. Τους απάντησαν άλλοι ότι δεν είναι ο Νικολά,οπόταν θα βάλει την Φράου στη θέση της.
      Έπειτα θα προστατεύσει τους νόμιμους μετανάστες,θα ενισχύσει την παραγωγικότητα,θα αναδομήσει την κατανομή του πλούτου (είχε υποσχθεί βαριά φορολόγηση για τους εκατομμυριούχους).
      Πάντως, τον Αλέξη τον έβαλε στη θέση του σίγουρα! :)
      Βασισμένοι στην εργατικότητα του Ολλάντ,πιστεύουν ότι θα καταφέρει ν΄αλλάξει όλα αυτά.
      Το ότι η Ευρώπη έχει τώρα δύο ηγέτες της ίδιας κοπής-διότι τόσο η Άντζη όσο και ο Ολλάντ είναι μέλισσες/μυρμήγκια αν προτιμάς-που εργάζονται σκληρά χωρίς να είναι ιδιαίτεροι ρήτορες,θα υπάρχει ίσως σοβαρή προοπτική για το ευρωπαϊκό μέλλον.
      Αυτές περίπου οι απαντήσεις τους.

      Νόνη,εμένα προσωπικά με τρόμαξε η διάδοση του "κλειδώνουμε τους παππούδες/γιαγιάδες στο σπίτι για να μη ψηφίσουν!" που είδα σε φίλους μου υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό κι αν είναι καταπάτηση της Δημοκρατίας - Φασισμός!
      Το ότι η Χ.Α. έκλεψε πολλούς ψήφους κατ΄αυτόν τον τρόπο,οφείλεται κυρίως στην απελπισία που έφεραν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ τον κόσμο. Μακάρι να αντιληφθούν γρήγορα πως οι Νονοί δεν προστατεύουν κανένα. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι και ο Μουσσολίνι έτσι ξεκίνησε...

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τη μέρα που σε ανακάλυψα σε διαβάζω και συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα κείμενα σου (τα οποία επίσης οφείλω να πω ότι απολαμβάνω λόγω του τρόπου γραφής σου)

    Αυτό έλεγα κι εγώ χθες σε κάποια συζήτηση. Η αίσθηση που μου δημιουργείται είναι αντίστοιχη της Κυπριακής όταν κλήθηκε το Ακέλ να κυβερνήσει και συνειδητοποιήσαμε ότι τελικά μόνο ως αντιπολίτευση ήξερε να ενεργεί. Το ίδιο διαπιστώνω και για τον Τσίπρα και για το ΚΚΕ. Μια γενικά ανώριμη αντιμετώπιση των πραγμάτων τόσο σε εξωτερικά όσο και εσωτερικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Brenda μου, σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! :)

      Ένα λάθος που κάνει πολλής κόσμος στην Κύπρο είναι να δέχεται ότι το ΑΚΕΛ μόνο την τελευταία 4ετία ήταν Κυβέρνηση.Μια αναδρομή όμως μας θυμίζει την πραγματικότητα.
      Έχεις δίκαιο βέβαια για τον παραλληλισμό,όμως αναρωτιέμαι ποιά η γνώμη των αριστερών Ελλαδιτών,που έχουν την ευαισθησία και την ευφυϊα να διακρίνουν την ανωριμότητα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ;
      Άσε που αυτή η αναβολή δημιουργίας Κυβέρνησης έχει δεχθεί σκληρή κριτική στην Ευρώπη ειδικά για την "ωριμότητα και την υπευθυνότητα των Ελλήνων".

      Διαγραφή
  4. H χάρη της Αριστεράς τούτη ένει. που θυμίζει γκόμενα κάπου στα 24 που ο νους της εν που πάνω που την τζεφαλή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνα, χάρη και καμάρι; ... η γκόμενα στα 24 όμως κάπου ξέρει ότι κατά βάθος θέλει κάτι συγκεκριμένο και θα βρει το δρόμο της. Η Αριστερά όμως; για αυτό προτίμησα τον συμβολισμό του 50άρη,διότι αυτές οι Ιδεολογίες -αριστερές δεξιές- είναι λίγο πριν τη σύνταξη και συμπεριφέρονται σαν έφηβα.

      Διαγραφή
  5. προσωπικά θεωρώ τον Σαρκοζί μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία και τον ολλάντ πολύ λίγο αλλά θα δείξει! σε ο,τι αφορά την Ελλάδα δυστυχώς με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη μωβ μου τα χειρότερα έπονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. daffodil lament μου,
      ο Νικολά θεωρείται όντως πιο χαρισματικός από τον χΟλλάντ όμως ποιό κέρδος έφερε στη Γαλλία ή στην Ευρώπη;
      Μακάρι να μην έρθουν τα χειρότερα όμως η τελευταία πρόταση του Παπούλια για Τεχνοκρατική Κυβέρνηση,δεν ξέρω αν θα συνετίσει ή αν θα φανατίσει τον κόσμο,επιτρέποντας στα κόμματα ακόμα περισσότερη "τρέλλα".

      Διαγραφή
  6. Θάλασσά μου μωβ,
    χωρίς υπεύθυνη ηγεσία, πώς να υπάρξει σωτηρία...

    Τα εφιαλτικά σενάρια πληθαίνουν...
    http://www.spiegel.de/politik/ausland/fuenf-alptraum-szenarien-fuer-griechenland-a-832578.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεμέσια μου,
      και συνεχίζονται αυτά τα άρθρα αν και σήμερα το πρωί,οι Βρυξέλλες δεν έδειξαν τόσο σκληρό πρόσωπο όσο περιμέναμε,τουλάχιστον στην παγοχωρίτικη τηλεόραση...για να δούμε τί θα γίνει...

      Διαγραφή

κυματοθραύστες