4/3/10

Δάγκωμα Τζένης

Δύο αιώνες μετά την Λογική και την Ευαισθησία. Διακόσια πλας χρόνια από την Περηφάνεια και την Προκατάληψη. Η προσγείωση της Έμμας είναι προϊστορία και η Τζέιν Όστιν μάνια, ακριβή κληρονομιά από τις μαμάδες (και τις γιαγιάδες;) μας.
Ψάχνοντας για τον Μίστερ Ντάρσι, χασμουριέται η Τζέιν με την ηλιθιότητα των επόμενων γενιών. "Ψάξε για τον εαυτό σου", γκρινιάζουν τα μάτια της. Ποιά/ος την ακούει όμως;
Ο Μάρτης δεν είναι καλός μήνας για να βρεις δουλειά.
Στα δεκαοκτώ ήθελα να γυρίσω τον κόσμο με ένα σακκίδιο. Να δουλεύω περιοδικά, να γράφω, να μαθαίνω γλώσσες. Φυσικά υπήρχαν κι άλλα.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, ζω σε ένα μωβ διαμέρισμα. Με ένα μονόπτερο καθισμένο στην βιβλιοθήκη. Φτιάχνω ψωμί της γιαγιάς. Νιώθω γιαγιά.
Τον Ιούνιο τα πρώτα ραντεβού για Κάτι Άλλο.
Η μόνη καλή πιθανότητα για δουλειά στις βόρειες παραλίες της χώρας. Καλά λεφτά, ξανά από την αρχή, ξανά από την αρχή, ξανά από την αρχή. Παγωμένη θάλασσα, πολλά υποσχόμενη.
Ανασκαφές σε μια χώρα των Αράβων. Μέτρια επιλογή. 1 μήνας τουλάχιστον.Τα χρυσαφένια κορμιά των ντόπιων εικοσάρηδων, επίσης πολλά υποσχόμενα. Και μετά ξύπνησες!:Ρ Δυστυχώς δεν κατέχουμε τη βόλτα στα σώματα. η γεύση της μοιάζει με ωμό ψάρι. Κορμί που σπαρταράει όμως το άφτερτέιστ δεν αντέχεται με τίποτα. 
Η φίλη να τηλεφωνά να βεβαιωθεί ότι έχω ήδη βρει φόρεμα για τον γάμο του Μάη. Από τώρα;
Ο Ν(υν) μπορεί να γίνει Πρώην.Αφού το πιο πιθανό να βρεθεί ο καθένας μας σε διαφορετικά σημεία του άγνωστου...φυσικά οι αποστάσεις δίνουν οξυγόνο και πάθος. Η υπεροξυγόνωση όμως τί δίνει;
Θέλω να στείλω τα βιβλία στην Κύπρο. Να πουλήσω τα έπιπλα και να φύγω. Να κάνω αυτό που ήθελα στα δεκαοκτώ. Αλλά ξέρεις; Η Λογική λειτουργεί με Προκατάληψη για κάθε Ευαισθησία ή Περηφάνεια.
Ξέρεις πόσο καιρό έχει να διαβάσω λογοτεχνία;
Πήγα στο αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο. Αλυσίδας κατάστημα, ναι. Όμως έχει ωραίο καφέ. Έχει ανατομικές πολυθρόνες. Έχει τοίχο φτιαγμένο από στοίβες χαρτιών. Μου φέρνει πάντα ό,τι βιβλίο θέλω κι επιτρέπει την δωρεάν ανάγνωση με τις ώρες.
Μισή ώρα να στηθεί στο τραπεζάκι δίπλα, η στοίβη. Το τέλειο Ψωμί, τα τέλεια Σούσι, Βαρκελώνη,Βότανα, Στίχοι Ποιητριών, θεατρικά του Σίλλερ και του Μπρεχτ, ένα μπεστσέλλερ του οποίου τον τίτλο ξέχασα-τόσο άδειο ήταν και μια νέα Κυκλοφορία του αγαπημένου Μιχάλη Τόμας Φορντ.

"Jane bites back!" 
Η Τζέιν Όστιν δεν πέθανε. Χάρισε την παρθενιά της σ' έναν ποιητή (μαντέψτε ποιόν!)κι έγινε βρυκόλακας. Ζει ανάμεσά μας. Βλέπει τα  βιβλία και το όνομά της να γίνονται θησαυροί στα χέρια του μάρκετιγκ ενώ το τελευταίο της χειρόγραφο έχει απορριφθεί 166 φορές. Η ίδια προσπαθεί εδώ και δύο αιώνες να βρει εκδότη μα ... τίποτα. Εξάλλου πάνε διακόσια χρόνια από την τελευταία φορά που έχει γράψει. Και την λένε Τζέιν Φέαρφαξ τώρα πια.
Δεν πρόκειται για μεγάλη Λογοτεχνία. Όμως η ευφυία του Φορντ, η κυνική παράφραση του είναι αγαπημένες συντροφιές. ή μάλλον ήταν αφού έχει τόσο καιρό να διαβάσω λογοτεχνία.
Οι ποιήτριες δεν μου άρεσαν. Δεν ήταν γερμανίδες και στα γερμανικά μεταφρασμένες δεν μιλούσανε.
Μπρεχτ και Σίλλερ απλά για να θυμηθείς το θέατρο, χαζέ Εαυτέ.
Σκοτείνιασε.
Ονόματα βοτάνων δεν θα κολλήσουν ποτέ. Σούσι σεξ δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ οπόταν τί να τα φτιάξεις; Μπλιαξ η ψαρίλα στο σώμα.
Βαρκελώνη, Αιώνια Αγαπημένο Σοκκάκι που δεν σε περπατήσαμε. Ακόμα.
Ηρεμία.
Θα τελειώσουν και τα Ριπορτς της Βδομάδας, πού θα πάει;
Άνοιξη Άνοιξη Άνοιξη Άνοιξη
Άνοιξε Πέτρα να βγει το Κυκλάμινο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

κυματοθραύστες