21/3/13

Μανταλένια αλώνια

Σήμερα ήρθε η Άνοιξη.

Μα ο καιρός και οι καιροί δεν θέλουνε να την υποδεκτούμε.

Έξω χιονίζει ...ακόμη.

Στην Κύπρο τα γνωστά.

Παγκόσμια ημέρα ποίησης και το μόνο που κατάφερα ήταν να "δανειστώ" τον Αίσωπο για να φτιάξω τη "Φάρμα". Την έχω περάσει μόνο σε ένα ημερολόγιο που κρατώ για το Λαβομωβάκι,το οποίο με τόσα που άκουσε για τους Παγοχωρίτες-κι από μένα τί νομίζεις;- μάλλον αποφάσισε να περιοριστεί στα ...ενδώτερα. Τέσπα,όταν με το καλό γίνει 18,και τα ελληνικά του επιτρέπουν την ανάγνωση-άλλο άγχος αυτό-θα το διαβάσει.

Την Κυριακή για να 'ξεφύγω" παρακολούθησα τη "Μανταλένα". Η επιρροή της θείας,που το κόλλημά της με τη Βουγιουκλάκη την έκανε να γεμίσει τη βιντεοθήκη των γονιών μου με ταινίες της,και να έχει την αδερφή της να γκρινιάζει πως μας φέρνει "σκουπίδια"! Μικρά παιδάκια πόσο αγαπούσαμε την ασπρόμαυρη Αλίκη!
Όπως οι πλείστες εμπορικές ταινίες της εποχής-αν δεν λανθάνομαι δηλαδή- ήταν φτιαγμένες για να ξεφεύγουν οι άνθρωποι από τις σκοτούρες,να γελάνε,να χαμογελάνε έστω. Αντίδοτο στο άγχος,που δεν ελέγχουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τα πειράματα τους. Ωραίο αντίδοτο.

Ήταν η ώρα που μας πρόσεχε η θεία,κάποια μεσημέρια. Στρωνόμασταν στο πάτωμα,και η θεία έκοβε φρούτα για να φάμε ενώ η Αλίκη τραγουδούσε σε μια βάρκα ή στον καροτσέρη,κάπου στην Κωνσταντινούπολη. Στα θρανία ή στον κήπο,στο ναυτικό...πάντα τραγουδούσε! Καλοκαιριά. Για κάποιο λόγο,ότι καιρό και να έκανε έξω,ήμασταν ξυπόλυτα,και νιώθω πως κάθε φορά ήταν καλοκαίρι. Που σίγουρα δεν ήταν. 

Η "Μανταλένα"  (στον σύνδεσμο ολόκληρη η ταινία) σε αντίθεση με πολλές άλλες ταινίες της Αλίκης κάθε άλλο από ασήμαντη. Μια ποιητική ανάσα που σε ξαποστάζει από τις έγνοιες της καθημερινότητας.
Βλέπεις την Ελλάδα βέβαια,όπως ήταν κάποτε,και όπως μας φοβερίζουν πως θα ξαναγίνει τώρα. Όπου βλέπεις Ελλάδα,βάλε μαζί και τη Μεσόγειο όλη. Υπάρχει φτώχεια και παγαποντιά αλλά υπάρχει ανθρωπιά,υπάρχει τραγούδι,κυριαρχεί η θάλασσα.


Παγκόσμια ημέρα ποίησης λοιπόν,
και διάθεση για στίχο; μπλαααα....

Εξάλλου όποιος είδε μια φορά τη Μεσόγειο,όποιος κολύμπησε έστω για μια φορά στην ομορφιά και τη γαλήνη της,
δεν χρειάζεται τις λέξεις για να βιώσει ποίηση.

Κι όποιος τη στερείται,ξέρει να την αγαπά περισσότερο...








10 σχόλια:

  1. Άλλος με την βάρκα μαααααααας:-)
    Ξέρεις κι εγώ με Αλίκη μεγάλωσα όμως όταν ξαναβλέπω μεγάλη τις ταινίες της είναι σαν να τις βλέπω πρώτη φορα!
    Για τη θάλασσα της Μεσογείου κι εγώ πιστεύω πως είναι η πιο όμορφη του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)))))))))))))))))))))))))))))
      ο Λάμπης δεν ήταν πολύ χαριτωμένος; :))))))))
      Προχθές ενθουσιάστηκα με το πόσο τρυφερό είναι ο "Καροτσέρης"! Τί τέλειο τραγούδι για την αγάπη!

      Διαγραφή
    2. τον Καροτσέρη τον γυρίσαμε βίντεο κλιπ στο Βερολίνο πάνω σε άμαξα! Χαχαχα

      Ο Λάμπης κουκλί όπως πάντα:)

      Διαγραφή
  2. Κι εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ οι ελληνικές ταινίες. Kάθομαι και βλέπω ακόμα κι ας με κοροιδεύουν γι' αυτό :)
    Προτιμώ τις κωμωδίες όμως...τις βρίσκω πραγματικά αστείες και χιουμοριστικες. Mια καλή παλιά ελληνική κωμωδια για 'μενα δεν κάνει ίσα με 100000 χολυγουντιανές (προφανώς αυτό είναι και θέμα κουλτούρας/ιδιοσυγκρασίας) :))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν φοβεροί διάλογοι στις παλιές κωμωδίες,απόλαυση και δίδαγμα μαζί! Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερη φαν μα είχα μια φίλη που ήξερε ολόκληρους διαλόγους παπαγαλία,και μας τους έλεγε στο άσχετο,τρελλό γέλιο!
      Ίσως να είναι θέμα κουλτούρας/ιδιοσυγκρασίας,τελευταία οι χολυγουντιανές μοιάζουν με την καλοκαιρινή τηλεόραση-μια απέραντη βαρετή επανάληψη.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο post. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη για την Αλίκη και τις ταινίες της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς να το δεχτείς το Λαβομωβακη σας το οποιό ευχομαι να αγαπά την Μεσόγειο οπως εσυ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα θα υπάρχει η φτώχια και η εκμετάλλευση, ο κόσμος αυτός όπως λέει και το τραγούδι δε θα αλλάξει ποτέ. Σε ατομικό επίπεδο ο καθένας μας όμως ας προσπαθήσει να διατηρήσει την ανθρωπιά, την αγάπη και την καλωσύνη, αυτά δεν μπορούν να μας τα κουρέψουν, ούτε να τα εξαφανίσουν με τα μνημόνιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κυματοθραύστες