28/4/09

θραύσμα
θραύσμα από μια απόπειρα μου...

"(...)Η σιωπή τρόμαζε περισσότερο τον μεσήλικα άνδρα , που καθόταν στο γραφείο, απέναντι απότους μικρούς.Ευαίσθητη ηλικία, εύθραυστες ψυχές σε μια εποχή που στον κόσμο τίποτα δεν πήγαινε καλά.Από τον ένα πόλεμο στον άλλο σερνόταν η Ευρώπη, προσπαθώντας να πάρει ανάσα.Η Ελλάδα μεγάλωνε και μίκρυνε συνεχώς, με την Τουρκία να θεριέυει σε Ευρώπη κι Ασία.Με τις ευλογίες νικητών και νικημένων. Το νησί ακολουθούσε τους παλμούς της υπόλοιπης γης, μα όλα έμεναν ίδια κι όλα στον αγέρα μύριζαν αλλιώς. Απέναντι, στην Μικρασία, είχαν έρθει τα πάνω κάτω, αφήνοντας αίμα χιλιάδων χρόνων από την ενδοχώρα να χυθεί στη θάλασσα, παρασέρνοντας με κάθε σταγόνα και ένα λυγμό, σε μια γλώσσα που στο μέλλον δύσκολα θα ξανακουγόταν Ανατολικά της Μεσογείου...

Και στο νησί, που σμίγανε πόθοι κι όνειρα για μια καθαρή εθνική ταυτότητα, άκουγες την Ιστορία να συγκρούεται ανελέητα στο ατσάλι της πραγματικότητας. Αγγλική κυριαρχία. Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι. Μουσουλμάνοι, με προγόνους εξισλαμισμένους έλληνες ή τούρκους έποικους από τις παλιές εποχές της οθωμανικής κατοχής. Λατίνοι, Μαρωνίτες, ευρωπαίοι, Άραβες. Από την Ανατολή είχαν συρθεί ψάχνοντας σωτηρία από τους εκτελεστές τους, Αρμένιοι κι Έλληνες.

Κι όσο η Ελλάδα μεγάλωνε άλλοτε με γη κι άλλοτε με πρόσφυγες, τόσο μεγάλωναν και οι πόθοι του νησιού να ενωθεί μαζί της. Στον μεγάλο αγώνα του περασμένου αιώνα, τόσοι είχαν στείλει βοήθεια σε χρήματα, όπλα και νειάτα. Τα όνειρα φούσκωσαν όταν επιτέλους κατάφερε η Κρήτη να μπει και επίσημα στον χώρο του ελληνισμού. Με την χαρά των Κυπρίων, ίσως να υπήρξε και μια σταγόνα καλής ζήλειας. Η ανυπομονησία – αν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως ανυπομονησία τους αγώνες τόσων αιώνων- μεγαλώσε επικίνδυνα. Για τους Άγγλους και τους βολεμένους."

8 σχόλια:

 1. " Τα όνειρα φούσκωσαν " .... και μείναν όνειρα ! ! !

  Μα μηπως πιό πολυ κακό σας εκάμαμε παρά καλό ;;;;

  Χαίρομαι που ανάμεσα απο θραύσματα σε βλέπω αχνά και παλι...

  Παντα νασαι καλά και καλά να περνάς οπου εισαι...

  Κι εμένα μου ελειψες...

  Την αγάπη μου

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι όσο η Ελλάδα μεγάλωνε άλλοτε με γη κι άλλοτε με πρόσφυγες, τόσο μεγάλωναν και οι πόθοι του νησιού να ενωθεί μαζί της.


  Καλημέρα μωβιά μου.. Μου έλειψαν τα μμμμμμμμμμμμμΜμμμμμμμμάκια σου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έτσι... να επανερχόμαστε σιγά σιγά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν νομίζω Άρη μου.
  Τα όνειρα σκοτώνονται μονάχα από αυτούς που τα προδίδουν.

  Και την δική μου, καλέ μου.
  :))))))))))))))))))))))))))))

  Τζάκι μου, τώρα τί να σου πω;
  μμμμΜΜΜΜΜΜμμμμμμΜΜΜμμμάάάάάάάάάάκια σου πολλά πολλά πολλά!!!
  :)))))))))))))))))))))))))))))))

  Αμ μπακ Σάικ!
  Και σαν ινσάιντερ, πάρετε καμιά δεύτερη γνώμη για τις τιμές των σπιτιών-είτε κτίσετε είτε αγοράσετε.
  Φιλάκια σου πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ομορφη και λουλουδιασμένη να ειναι η Πρωτομαγιά σου.

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γειά σου. Πολλά καλό το θραύσμα. Έχει και συνέχεια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχαριστω σε Διάσπορε μου :))))))))
  εμ...υπάρχει και προηγούμενο και συνέχεια αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πόθος ανεκπλήρωτος στον οποίο έμειναν πιστές τόσες γενιές Ελλήνων της Κύπρου και έδωσαν το αίμα τους άλλες τόσες. Άλλοι την πρόδωσαν και τους δοξάζουν μάλιστα...

  Εστί ουν Ελλάς και η Κύπρος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

κυματοθραύστες