13/3/13

ο Γκείτος το ξινόμηλο

Είναι άνθρωποι που πριν σε καλημερίσουν,έχουν ήδη στείλει λιαχτίδες στη μέρα σου κι ας βρίσκεσαι στην άχνη ενός ξεχασμένου κρίστμας κέηκ. Μα θέλω με το καλημέρα,να τους αγκαλιάσω! Αν ήμουν Θεσσαλονίκη,θα το έκανα κιόλας,εδώ όμως περιορίζω τις φιλικές μου ορμές σε ένα ευγενικό χαιρετισμό και χαμόγελο.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι θρώποι,που όσες "Καλημέρες" κι αν τους στείλεις,ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι να δυσκολεύουν τις ζωές των άλλων. Αντί να καταπιαστούν με κάτι δημιουργικό, επιλέγουν σαν χόμπι την ανακατωσούρα και τις τρικλοποδιές. Δεν ξέρω αν ευθύνεται για τη συπεριφορά τους κάποια καταπίεση αλλά χίλιες φορές να τους δω να κυκλοφορούν με μαστίγιο και τον/την σύντροφο τους με περιλαίμιο και λουρί-αυτό ήταν από τις πρώτες εικόνες που είχα δει στην Παγόχωρα (μέρα μεσημέρι σε εμπορικό στο κέντρο της Τραπεζούπολης) αθώο μωρό- παρά να κάνουν όσα κάνουν.

Πάρε για παράδειγμα τον Γκείτο. Ο Γκείτος είναι ένας σαραντάρης,παστός σαν φλούδα ξινόμηλου,και άχαρος σαν ροκανίδι...γράψε Χ γιατί υπάρχουν ροκανίδια σε πολύ παιχνιδιάρικα σχήματα. Κάποτε πρέπει να ήταν όμορφος άντρας,δεν ξέρω τί του συνέβη. Ίσως να έπρεπε να με ένοιαζε,ώστε να τον βοηθήσουμε να βρει τη χαρά της ζωής αλλά και να αφήσει τις δικές μας σε ησυχία. Μα αυτές τις εποχές,δεν έχω την ενέργεια που προϋποθέτουν τέτοιες κινήσεις,και κακά τα ψέμματα η πολυκατοικία μας δεν βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη! Και χωρίς ήλιο και θάλασσα,άντε να ζεσταθεί και να γλυκάνει ο άνθρωπος...άντε να μονιάσεις ανθρώπους που ήδη τραβήξανε σπαθιά!

Έτυχε να συναντηθούμε 2-3 φορές στην είσοδο,να τον καλημερίσω κι αυτός να ξαφνιαστεί και να μουγκρίσει κάτι σε "μγνεν"...υπέρ του ότι μου απάντησε.
 Μας κάρφωσε ένα τεράααααααστιο σημείωμα στην πόρτα για την φασαρία που κάναμε για 1 βδομάδα-συγγνώμη που ο μάστορας έπρεπε να τρίψει το ξύλινο πάτωμα!!!- και μετά έκανε ένα αρκετά επιθετικό παράπονο στον Λάβη που είχε κάνει στάση μπροστά στην είσοδο για να κατεβάσει κάποια ψώνια=τους τόνους νερού που αγοράζουμε μηνιαίως από το ελληνικό μπακάλικο. Σύμφωνα με το καταστατικό της πολυκατοικίας,επιτρέπεται ακόμη και η στάθμευση μπροστά στην είσοδο,εκτός από τις Δευτέρες." Θα σας το αλλάξω εγώ το καταστατικό!!!=θα σας τρελλάνω!" του άρχισε,και κουνούσε τα χέρια του απειλητικά στον αέρα σαν χρυσαυγίτης σε διονυσιακή έκσταση.

 Τις προάλλες μείναμε χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση. Κάποιο πρόβλημα είχε η θέρμανση, που έπρεπε να διορθωθεί. Ε,καλά. Υπομονή 2-3-5 μέρες,να γίνουν οι επιδιορθώσεις. Η έλλειψη νερού -και πόσο μάλλον του ζεστού- είναι καθημερινότητα για εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Και δεν θα αντέξουμε λίγες μέρες;

Μέχρι που ήρθε η Πέμπτη με τη συνέλευση των ενοίκων,όπου και διαπιστώθηκε πως το ζεστό νερό και τη θέρμανση την είχε κλείσει ο Γκείτος,μέλος του "διοικητικού συμβουλίου",που επειδή τα σώματα της θέρμανσης έκαναν ένα περίεργο θόρυβο,αποφάσισε να κλειδώσει ζεστό νερό και θέρμανση εν μέσω ενός Μάρτη παγωμένου. Και φυσικά,τα κλειδιά για τον χώρο,τα είχε μόνο αυτός! .

Οι μισοί γείτονες έμειναν να χάσκουν από το σοκ. Οι άλλοι μισοί παρολίγον να τον λιντσάρουν επί τόπου.
- Έρχονται πάλι χιόνια,έχουμε μικρά μωρά,κι εσύ έκλεισες τη θέρμανση!!!! Με ποιά λογική;
- Και σιγά,τί θα πάθουν οι θησαυροί σας αν κρυώσουν λίγο;

Έγινε πανικός. Ήθελα να βάλω τα γέλια μα από τη μια σκεφτόμουνα τη Ν που μόλις είχε γεννήσει και φοβόταν να επιστρέψει στο σπίτι λόγω του κρύου κι από την άλλη τρόμαξα μη ξεσπάσουν πάνω μου...και μετά η κατάσταση σοβάρεψε απότομα,όταν αποκαλύφθηκαν παλιές και νέες του ...αμαρτίες!

Είναι ο ίδιος γκείτος,που ακύρωσε την ύπαρξη δωματίου στο ισόγειο ως χώρου στάθμευσης για τα παιδικά αμαξάκια ώστε να σταθμεύει εκεί το ποδήλατο του. "Να βάλετε τα καροτσάκια εκεί που ξέρετε,εγώ δεν θα βγάζω το ποδήλατο μου έξω τον χειμώνα!"
Στην πρόταση για στέγαση των ποδηλάτων,φυσικά αρνήθηκε."Κοστίζει!"

Κατά τη συνάντηση,ανακοίνωσε πως δεν θέλει και τη γεννήτρια που έχουμε στο υπόγειο. Όλοι οι υπόλοιποι αρνήθηκαν,με αυτή τη γεννήτρια βλέπεις είμαστε αρκετά ανεξάρτητοι ενεργειακά,μπλαμπλαμπλο....Έγινε ψηφοφορία. 26 υπέρ της διατήρησης της γεννήτριας,1 κατά.
Οπόταν το θέμα τελείωσε εκεί...νομίζαμε.

Σάββατο πρωί πρωί, όλα τα διαμερίσματα λάβαμε μια επιστολή όπου ο γκείτος μας κινάει αγωγή ώστε να φύγει με το έτσι θέλω ΤΟΥ η γεννήτρια.
...
ένα πρόχειρο συμβούλιο την Κυριακή στήθηκε,να δούμε τί θα κάνουμε μαζί του. Με τον Λάβη,τσιμουδιά,τί να πούμε ως και νεοφερμένοι και μικρότεροι;
Μια ερώτηση είχα μόνο: "Αν είχε τόσο πρόβλημα με τη γεννήτρια γιατί αγόρασε το διαμέρισμα εδώ; Να πει πως υπήρξε παραπληροφόρηση αποκλείεται,όλοι οι άλλοι το γνωρίζαμε κι αυτός όχι;"

"Πολύ καλή σημείωση,να την έχουμε υπόψη μας για το δικαστήριο!" σημείωσε η κυρία Περίεργη...
"ποιό δικαστήριο;"
"θα του κινήσουμε αγωγή για έξωση!Δεν αντέχεται ο άνθρωπος!"

Δεν είπαμε τίποτα άλλο.Η πλειοψηφία αποφάσισε όπως κινηθούμε μέσω δικαστηρίου. Κανονικά έπρεπε να σκεφτούμε κάποιο δωροκουπόνι για ψυχίατρο,ψυχολόγο έστω...ο άνθρωπος ζει μόνος του,έχει χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο,και κάθε έννοια της αρμονικής γειτνίασης. Χρειάζεται βοήθεια όχι επίθεση.
Αυτά βέβαια τα είπαμε μόνο μεταξύ μας οι "μικροί" της παρέας,δηλαδή το ζευγάρι των Ιταλών,ο Χ και η Ν,ο Λάβης κι εγώ...οι μόνοι που δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.

Κατά τα άλλα μπαίνει η Άνοιξη-εδώ γελάτε ελεύθερα!
Ας νιώσουμε λίγο Αναγνωστάκη...





6 σχόλια:

  1. Ωχ τι ενοχλητικα που ειναι ετσι ατομα! Βασικα θελουν να είναι το πνεύμα της αντιλογίας και φυσικα να γινεται το δικο τους!

    Ευχομαι συντομα να μας γράψεις οτι πλεον δεν ειναι ένοικος και να σας δημιουργεί προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι θέλει να γίνει το δικό του,ναι. Αν το κάνει για αντιλογία και μόνο,δεν ξέρω...ελπίζω πως όχι.
      Θα δείξει...

      Διαγραφή
  2. Συμπασχω μαζι σας! Πραγματικα!
    Αλλα λυπουμαι τον τζαι τζεινον :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μισάνθρωπος με τα όλα του. κανονικά θα έπρεπε να τον αγνοήσετε αλλά έλα που τα τραβά ο κώλος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν κατάλαβα καλά τον αγνοούσαν-σκέψου να πρέπει να έχεις στον 5ο το καροτσάκι έξω από την είσοδο του διαμερίσματος σου και όχι στον χώρο που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό γιατί τα πετάξει έξω- μέχρι το Σάββατο που αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον όλων...
      πρέπει να έφτασε ο κόσμπος στο χτένι για τους πλείστους,άσε που εμείς τώρα ήρθαμε κι αντέχουμε ακόμη...:)

      Διαγραφή

κυματοθραύστες